Vloot

Onze vloot

Om te kunnen varen zijn er natuurlijk boten nodig. De speltak Zeeverkenners beschikt dan ook over meerdere boten om mee te varen. Er zijn vier lelievletten waar de Zeeverkenners in kunnen zeilen er roeien en er is een motorvlet welke door de leiding wordt gebruikt als hulpboot en om mee te slepen.

In 1956 is er door Scouting Nederland besloten dat alle waterscoutinggroepen gebruik moesten maken van één type boot. Er is toen gekozen voor de lelievlet. Een lelievlet heeft enkele kenmerken die de boot zeer aantrekkelijk maken voor jongeren om mee te varen. Zo is de boot gemakkelijk bestuurbaar en kan deze op meerdere manieren voortbewogen worden. Het is met een lelievlet namelijk mogelijk om deze voort te bewegen door middel van zeilen, roeien, wrikken, bomen en jagen. Daarnaast is een lelievlet bijna onzinkbaar vanwege twee luchtkassen en zorgt de vorm en het zwaard ervoor dat de vlet niet snel om kan slaan. Meer informatie omtrent de lelievlet kun je hier vinden: nl.wikipedia.org/wiki/Lelievletn.

 

Hier onderstaand een overzicht van onze boten welk wij hebben en hebben gehad.

 

393 – Bruinvis

 

471 – Zwaardvis (niet meer in gebruik)

 

 

 

 

 

537 –  Potvis

 

 

 

 

 

972 – Bakvis

1680 – Vinvis

 

1723 – Zwaardvis

De Kijkuit

Dit voormalig motordirectie vaartuig is onder meer in gebruik geweest bij de Algemene Inspectie Dienst en het Productschap Vis. Het scheepje heeft dienst gedaan als visserij inspectievaartuig op de Zeeuwse wateren en het Wad. Sinds 1997 is ‘De Kijkuit’ in bezit van onze groep en wordt sindsdien hoofdzakelijk gebruikt voor het slepen van onze vletten. Bij regionale activiteiten zoals het ZeWaKa in Veere en de zeilwedstrijden in Yerseke wordt ‘De Kijkuit’ ook steevast ingezet. Hoogtepunt van haar sleepcapaciteit was tijdens het VlaWaKa 2000 toen er met absolute windstilte 22 vletten naar Tholen- Stad wilden.

 

Technische gegevens:

Lengte: 11,85m
Breedte: 3,45m
Diepgang: ca. 0,90m
Kruiphoogte: 6,20m (mast rechtopstaand)/ ca. 2,80 m (gestreken mast)
Gewicht: ca. 12 ton
Bouwjaar: 1959
Bouwer: Bakker & Zn. Sliedrecht
Motor: DAF 575, uit 1978
Keerkoppeling: Reintjes, hydraulisch
Schroef: gietijzer, drieblads, rechtsdraaiend
Brandstoftanks: 2 X 500 liter
Uitgerust met magnetisch kompas en marifoon.

In het najaar van 2004 is er met medewerking van een aantal gulle sponsoren een grote onderhoudsbeurt geweest. Hierbij zijn onder andere de volgende werkzaamheden uitgevoerd:
vernieuwen schroefaspakking, vervangen roerkoning inclusief afdichting, reparatie uitlaatlekkage in de machinekamer, huiddiktemeting. Verder is ‘De Kijkuit’ gegritstraald en voorzien van een nieuw verfsysteem.

In 2014 is de Kijkuit wederom voor groot onderhoud op de wal geweest. Hierbij zijn de volgende werkzaamheden uitgevoerd:
elektra volledig vernieuwd, bilge schoongemaakt en geconserveerd, opbouw ontdaan van roest door te stralen, dashboard en keuken opnieuw gemaakt uit hout, mastvoet en mast uit RVS, dak kajuit ontdaan van kompas en dicht gelast, nieuwe roerkoning met smeermogelijkheid, kachel + radiatoren verwijderd.

Reacties zijn gesloten.